Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Η "δήθεν μελέτη" του 1999...

25 χρόνια μετά...

Όπως αναφέραμε και στην περίληψη, τα χρόνια πέρασαν...Το αίτημα των ντόπιων με αποκορύφωμα την έγγραφη καταγγελία Αλιέων της Νάξου του 1976, παρέμενε ανικανοποίητο εδώ και 25 χρόνια...

Η Ελλάδα όμως έχει ενταχθεί εδώ και καιρό στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Ήδη η ανεπαρκής τοπική εξουσία έχει ξεκινήσει το βλαβερό της έργο εις βάρος της ανάπτυξης του Απόλλωνα, με την παράνομη κατασκευή ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ "Βιολογικού Καθαρισμού - ΑΠΑΤΗΣ" από το 1993, χρησιμοποιώντας Ευρωπαϊκά Κονδύλια !! Έχουν περάσει μόλις 6 χρόνια υποτιθέμενης λειτουργίας του και το πρόβλημα του ανύπαρκτου ΒΙΟ.ΚΑ. που ροκανίζει μέχρι και σήμερα το μέλλον του Απόλλωνα (2009), έχει ήδη εκδηλωθεί. Κανείς δεν τολμά να μιλήσει. Πολλοί μάλιστα δεν μπορούν ούτε να το πιστέψουν ότι και πάλι (μετά τον Μόλο), ένα ακόμα έργο παρουσιάζει έντονες δυσλειτουργίες σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μετά από την κατασκευή του (Και αυτή τη φορά υποτίθεται πως έχουμε...Δημοκρατία).

Για την εξουσία και τους παρατρεχάμενούς της βέβαια δεν υφίστατω κανένα πρόβλημα Βιολογικού. Αντίθετα περήφανοι για το έργο τους (ΒΙΟ-Βοθρος) αποφάσισαν να συνεχίσουν την καταστροφή, αναλαμβάνοντας να "επιλύσουν" και το πρόβλημα που ταλάνιζε εδώ και 25 χρόνια τους ντόπιους: Το πρόβλημα του κατεστραμμένου και κακοσχεδιασμένου κυματοθραύστη ("Μεγάλου Μόλου"), ο οποίος πέραν του ότι είχε μπαζώσει τον όρμο καθιστώντας τον -μη λειτουργικό- για τις βάρκες, άφηνε απροστάτευτα από την κακοκαιρία τα κτίσματα που βρίσκονταν κοντά στη θάλασσα καθώς και τις ίδιες τις βάρκες. Ασφαλώς και αυτό το έργο (όπως και τον "ΒΙΟ.ΚΑ.") θα το πραγματοποιούσαν με τα λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βρήκαμε παπά να θάψουμε 5-6, που λένε).

Έτσι το 1998 "έγινε" η "μελέτη" η οποία εμφανίστηκε στον πολύ κόσμο από το πουθενά το 1999 και αφορούσε - στην ουσία - την ενίσχυση - επέκταση - διαπλάτυνση του υφιστάμενου - λανθασμένης διεύθυνσης "Μεγάλου μόλου". Αυτή η επέκταση όπως θα δούμε είχε σχεδιαστεί να γίνει σε συνδυασμό με ένα πιο μικρό βοηθητικό μόλο ο οποίος θα κατασκευαζόταν στην κυριολεξία πάνω στον Αρχαίο Μόλο του Απόλλωνα !!! Για τον περίεργο ρόλο της αρχαιολογικής υπηρεσίας θα μιλήσουμε όμως αργότερα. Ας δούμε τώρα τη μελέτη του 1999 που υποτίθεται πως αφορούσε την "επίλυση" των προβλημάτων που είχε δημιουργήσει ο αυθαίρετος "Μεγάλος Μόλος" του 1970:

31 Μάρτιου 1999

Στην "Περίληψη", αναφέρουμε ότι αυτή η μελέτη αποτελείται από 3 μέρη:

  • 1) Την τεχνική περιγραφή με τον Προϋπολογισμό (σύνολο σελίδων 3).
  • 2) Το σχέδιο (Κάτοψη του έργου σχεδιασμένη επάνω σε τοπογραφικό της περιοχής)

Κάποιοι από εσάς ίσως αναρωτηθούν:

-- Μόνο αυτά αποτελούσαν τη μελέτη ;;;;
-- ...Αποκλείεται!!
-- Θα υπάρχουν και άλλα (όπως για παράδειγμα η...ακτομηχανική μελέτη...), απλώς εσύ δεν τα έχεις για να μας τα δείξεις....."

Απάντηση:

Μία τέτοια απορία - εκτίμηση θα είχε βάση, αν δεν υπήρχε το παρακάτω έγγραφο. Όπως θα δείτε, από αυτό και μόνο το έγγραφο αποδεικνύεται πως το..."Λιμάνι" που ήθελαν να κατασκευάσουν το 1999 για να..."λύσουν" τα προβλήματα που δημιουργούσε ο σημερινός "Μεγάλος Μόλος" του 1970 είχε σχεδιαστεί χωρίς να υπάρχει ακτομηχανική μελέτη!!!!! (Φυσικά στη συνέχεια θα δείτε σε έγγραφο του ΠΝ -και πάλι- ότι ΔΕΝ έχει γίνει ακτομηχανική μελέτη ΟΥΤΕ για αυτό το έργο...Ακριβώς όπως το 1970...)

Για του λόγου το αληθές, λοιπόν, σας παραθέτω την αίτηση (ΕΙΚΟΝΑ 4) που κατέθεσε σε 4 συνολικά υπηρεσίες, το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Επαρχείου Νάξου. Το Θέμα της αίτησης ήταν: "Μελέτη "Λιμάνι Απόλλωνα Νάξου"."

Έχουμε τονίσει τη λέξη "λιμάνι" γιατί είναι μια από τις τελευταίες φορές που τη βλέπετε γραμμένη στα επίσημα έγγραφα και σχέδια των τοπικών αρχών...Θα εξηγήσουμε το λόγο στη συνέχεια.

Ξεκινώντας, λοιπόν να διαβάζουμε την αίτηση από πάνω προς τα κάτω βλέπουμε τα ακόλουθα:

1. Την ημερομηνία που εστάλη από το Επαρχείο (31-03-1999)

2. Την ημερομηνία (26-04-1999) που πρωτοκολλήθηκε (που παρελήφθη επισήμως) από το ΓΕΝ (Γενικό Επιτελείο Ναυτικού).

3. Τον...."Τίτλο" του έργου.

4. Τα περιεχόμενα της αίτησης (Εκεί που λέει συνημμένα):

Στα συνημμένα, λοιπόν, μπορείτε να δείτε και με τα μάτια σας ότι δεν αναφέρεται τίποτα άλλο πέραν των τριών "στοιχείων της μελέτης" που σας είπα πιο πάνω. Αν δηλαδή υπήρχε ΚΑΙ ακτομηχανική μελέτη θα φαινόταν ΕΔΩ, αφού στην ουσία τα συνημμένα σε αυτήν την περίπτωση λειτουργούν κάπως σαν..."περιεχόμενα" του φακέλου της μελέτης.

5. Τον πίνακα αποδεκτών:

Εδώ φαίνονται οι 4 υπηρεσίες (ΓΕΝ, ΥΕΝ, Αρχαιολογική Υπηρεσία, ΝΕΧΩΠ) στις οποίες στάλθηκε η μελέτη ώστε να την εξετάσουν και να δώσουν η κάθε μία, τις αντίστοιχες εγκρίσεις ή τυχόν παρατηρήσεις. Παρακάτω λοιπόν θα δείτε τι απάντησαν οι υπηρεσίες.

Ας τα δούμε όμως πρώτα την ίδια τη μελέτη αναλυτικά: