Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Περίληψη

(Έτσι για να μπείτε στο κλίμα)

Η τελευταία μελέτη του Αλιευτικού Καταφυγίου (γιατί θα δείτε ότι δεν ήταν η 1η), όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο βασίζεται σε ένα αυθαίρετο έργο της δεκαετίας του ‘70! Σωστά διαβάσατε! Τότε που άγνωστοι σε εμένα παράγοντες (αν ξέρει κάποιος ας γράψει), είχαν πείσει το φασιστικό καθεστώς, τη χούντα, να φτιάξει όπως, όπως ένα μόλο στο χωριό. Έτσι και έγινε. Μόνο που για άγνωστους πάλι σε εμένα λόγους ,δεν προηγήθηκε κανενός είδους μελέτη για την υλοποίηση αυτής της κατασκευής μέρος της οποίας υπάρχει ακόμα και στις μέρες μας (ο ονομαζόμενος «μεγάλος μόλος»). Αυτό δεν είναι δική μου άποψή/σενάριο. Παρακάτω θα δείτε έγγραφο των μονίμων κατοίκων του Απόλλωνα αλλά κυρίως επίσημα δημόσια έγγραφα του Πολεμικού Ναυτικού, που αναφέρονται σε αυτό ακριβώς: Την απουσία σχεδιασμού, μελέτης και εγκρίσεων του σημερινού «Μεγάλου μόλου».

Σύμφωνα λοιπόν, με τις έγγραφες αναφορές των κατοίκων του Απόλλωνα, και δημοσιεύσεις της Κοινότητας και του συλλόγου Κορωνίδας καθώς και με τις διαπιστώσεις των αρμόδιων Αρχών (Λιμενικό, Πολεμικό Ναυτικό, Νομαρχία κ.λ.π.) το έργο αυτό, λίγο μετά την κατασκευή του καταστράφηκε μερικώς, ενώ ταυτόχρονα προκάλεσε μπάζωμα του όρμου (1 έως 3μ.!!!). Δημιουργήθηκε έτσι αδυναμία προσέγγισης και ελλιμενισμού των σκαφών (επρόκειτω κυρίως για καΐκια που μετέφεραν γεωργικά προϊόντα)!

Το πρόβλημα παραμένει μέχρι και σήμερα αφού η εκάστοτε τοπική εξουσία, δεν είχε την οικονομική είτε την τεχνική δυνατότητα για να δώσει λύση. Με την ένταξη της χώρας μας όμως στην Ε.Ε., η τοπική εξουσία «εκτίμησε» ότι μπορούσε να βρει ορισμένους πόρους για να παρουσιάσει στην τοπική κοινωνία μια λύση και στο πρόβλημα του μόλου (Σχόλιο: Όχι, απαραιτήτως την ιδανική…. την εξουσία συχνά την αρκούν οι προσωρινές λύσεις….μέχρι τις επόμενες εκλογές ας πούμε…). Άλλωστε το πρόβλημα του αποχετευτικού θεώρησε ότι το έλυσε το 1993, κατασκευάζοντας τον υποτιθέμενο Βιολογικό, χρησιμοποιώντας Ευρωπαϊκά Κονδύλια από το Α’ Κοινοτικό Πλαίσιο.

Έτσι και έγινε! Το 1998 «συντάχθηκε η 1η μελέτη» με τίτλο «Λιμάνι Απόλλωνα Νάξου». (Σχόλιο: Προσέξτε… Λιμάνι Απόλλωνα… ο τίτλος είναι σαφής…δε λέει ούτε για επέκταση μόλου, ούτε για «Αλιευτικό Καταφύγιο» όπως θα βαφτίσουν το «λιμάνι» αργότερα…). Η μελέτη είχε συνολικό προϋπολογισμό 406.800.000 δρχ και αποτελείτο:

1. Από μια…..2σέλιδη, ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΗ, τεχνική περιγραφή σε κόλλα αναφοράς καθώς και μία (1) επιπλέον σελίδα με τον πίνακα του προϋπολογισμού του «έργου». Σύνολο δηλαδή 3 χειρόγραφες σελίδες......

2. Μία κάτοψη (σχέδιο) του λιμανιού (με το «νέο μόλο») ("Οριζοντιογραφία").

Σε αυτό το σχέδιο φαίνεται ότι ο υποτιθέμενος «νέος μόλος» θα κατασκευαζόταν ΑΚΡΙΒΩΣ επάνω από τον παλιό με την ίδια διεύθυνση! Δηλαδή επιβεβαίωνε το αυθαίρετο κατασκεύασμα της χούντας…Το μόνο που άλλαζε ήταν το πλάτος του και το συνολικό μήκος του που θα γινόταν ήταν 140μ. Θυμηθείτε το νούμερο…θα μας χρειαστεί.

3. Απόσπασμα (φωτοαντίγραφο) από το χάρτη της ευρύτερης περιοχής του Απόλλωνα που διαθέτει η ΓΥΣ (Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού).

Προφανώς το παραπάνω μόνο μελέτη δεν ήταν. Θα δείτε ότι στη χειρόγραφη τεχνική περιγραφή, αλλάζει μέχρι και ο γραφικός χαρακτήρας στις τελευταίες παραγράφους. Πέρναγε μάλλον ο καθένας και συμπλήρωνε ό,τι ήθελε, όπως κάνουν στους Γάμους…. Αν πάλι για κάποιους δεν είναι προφανής η προχειρότητα και οι ελλείψεις αυτής της μελέτης….κανένα πρόβλημα. Έτσι και αλλιώς μικρή σημασία έχει τι πιστεύει ο καθένας, αφού το Πολεμικό Ναυτικό επεσήμανε με έγγραφό του ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ παραλήψεις που είχαν γίνει….

Στη συνέχεια λοιπόν οι τοπικές αρχές (Δήμος, Νομαρχία κ.λ.π.), ζήτησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού που είναι υπεύθυνες για τα λιμενικά έργα, να εγκρίνουν αυτή τη «δήθεν» μελέτη. Δυστυχώς για αυτούς, το Πολεμικό Ναυτικό μαζί με την Υδρογραφική του Υπηρεσία διαπίστωσε τις ακόλουθες ελλείψεις σύμφωνα με τον «Αναγκαστικό Νόμο» Α.Ν. 2344/40 τον οποίο μνημονεύουν:


1. Δεν είχε γίνει ακτομηχανική μελέτη η οποία σύμφωνα με το ΓΕΝ και την Υδρογραφική Υπηρεσία κρινόταν απαραίτητη ώστε να μελετηθεί σωστά το έργο και να αποφευχθούν πιθανές μελλοντικές προσχώσεις ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ.


2. Δεν είχε γίνει περιβαλλοντική μελέτη που να εξετάζει τις επιπτώσεις του έργου στο εγγύς και ευρύτερο Περιβάλλον.


3. Δεν είχε εκδοθεί το προβλεπόμενο Προεδρικό Διάταγμα για τις προσχώσεις που θα εκτελεσθούν (Σύμφωνα με τον Α.Ν. 2344/40). Αν διαβάσετε δε το νόμο αυτό θα διαπιστώσετε ότι για την έκδοση αυτού του Διατάγματος απαιτούνται οι 2 παραπάνω μελέτες, όλα τα παρακάτω καθώς και άλλα…)


4. Δεν είχε γίνει μελέτη φωτοσήμανσης του έργου (Φάροι κ.λ.π.)


5. Δεν είχε γίνει ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΜΕΛΕΤΗ για εγκαταστάσεις δικτύων ηλεκτροδότησης, υδροδότησης, πυρόσβεσης κ.λ.π.


6. Δεν είχαν ληφθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (π.χ. Αρχαιολογία, λιμενικό κ.λ.π.).


Μαζί με τις παραπάνω έξι (6) ΒΑΣΙΚΟΤΑΤΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ, υπήρχαν τουλάχιστον άλλες τόσες. Κάποιες θα τις δείτε στα έγγραφα αναλυτικά, κάποιες άλλες προκύπτουν ως επακόλουθο των παραπάνω (π.χ. Για να γίνει ακτομηχανική μελέτη, πρέπει να έχουν γίνει ρευματομετρήσεις στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου, να υπάρχουν πρόσφατα μετεωρολογικά δεδομένα της περιοχής, μετρήσεις παροχής του ποταμού κ.λ.π.).




ΔΥΣΤΥΧΩΣ για τους κατοίκους, οι τοπικές αρχές όλες αυτές τις ελλείψεις τις θεώρησαν γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα τους κόστιζε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία γιατί όσο να ‘ναι δε γίνονται εύκολα τέτοιες μελέτες που ζητούσε το Πολεμικό Ναυτικό. Ήθελαν, λοιπόν, να τα αποφύγουν. Ίσως να τις θεωρούσαν και άχρηστες… Το χειρότερο είναι όμως πως το Πολεμικό Ναυτικό γράφει πως «δεν έχει αντίρρηση ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ» για την κατασκευή του παραπάνω έργου, αναλύοντας στη συνέχεια τις παραπάνω ελλείψεις που σας ανέφερα.

Αυτό το εκμεταλλεύτηκε «επικοινωνιακά» η τοπική εξουσία και στην εφημερίδα του Συλλόγου Απολλωνιατών (που δεν τη διαβάζουν στο ΠΝ), γράφτηκε ότι το έργο προχωράει κανονικά αφού το Πολεμικό Ναυτικό «ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ»!!!!! Δηλαδή το «δεν έχει αντίρρηση» έγινε «συμφωνεί» και το «με τις εξής προϋποθέσεις» απλώς δεν αναφερθηκε ούτε καν στην εφημερίδα του Συλλόγου!!!!!

Έχουμε φθάσει λοιπόν στο καλοκαίρι του 1999, με αυτή τη δήθεν μελέτη η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί σε ΚΑΝΕΝΑΝ ! Πέρα από τον «πρόεδρο», ο οποίος ήταν ο γενικός «διοργανωτής» του έργου-φιάσκου, πιθανόν να γνώριζαν για τη μελέτη μονάχα κάποιοι «παράγοντες» του συλλόγου – φίλοι του «προέδρου». Επιπρόσθετα ο «δήθεν» Βιολογικός, που κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα το 1993, λειτουργούσε ήδη με αμφισβητούμενη αποτελεσματικότητα, χωρίς όμως κανένας να μπορεί να το αποδείξει.

Η απόδειξη λοιπόν ήρθε εκείνο το καλοκαίρι του 1999, αφού πλέον ο «βιολογικός» είχε πάψει να λειτουργεί ολοσχερώς, είχαν βουλώσει τα πάντα και τα λήμματα έβγαιναν στην «αμμουδιά»!!! Ναι, στην παραλία που πολλοί έκαναν μπάνιο! Όπως ήταν φυσικό, πήγε να γίνει ένα ντόρος, αλλά ο Σύλλογος, μαζί με την εξουσία φρόντισαν για άλλη μια φορά, να κουκουλωθεί το θέμα, τάχα για να μη δυσφημιστεί ο τόπος....

Ταυτόχρονα εκείνη τη χρονιά (Καλοκαίρι ’99 – κάποιοι «γηραιότεροι» θα το θυμούνται καλύτερα) πολλοί παραθεριστές αντίκρισαν με έκπληξη, κατασκευασμένο χωματόδρομο επάνω στα βράχια της καυκάρας, με πανήψυλα πεζούλια και μπαζώματα μέσα στη θάλασσα!!! Εν συντομία θα σας πω - και το αναλύουμε άλλη στιγμή - ότι αυτός ο δρόμος έχει γίνει από τις τοπικές αρχές, παντελώς παράνομα, μέσα στον αιγιαλό και ακριβώς επειδή γνώριζαν ότι δεν επρόκειτο ποτέ να πάρουν έγκριση για κάτι τέτοιο, φρόντισαν να μην την ζητήσουν και να τον τελειώσουν στα κρυφά τους χειμερινούς μήνες όπου κανείς δε θα τους έπιανε επ’ αυτοφόρω. Σαν να μην έφτανε αυτό, ακουγόταν η φήμη ότι την επόμενη χρονιά θα μπετοστρώνανε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το βράχο της καυκάρας για να γίνει parking…!! Εδώ ενημερώνω όσους το ακούνε 1η φορά και τους άρεσε η ιδέα, ότι κάτι τέτοιο ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΝΟΜΑ μπορεί να γίνει. Άσε που τα έξω έξω αμάξια θα τα έπαιρνε η θάλασσα…Ασε που ο βράχος είναι πολύ ωραίος για να τον κάνουμε praking

Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, ήταν εκείνο το καλοκαίρι που η μελέτη έκανε λίγο πιο έντονη την εμφάνισή της, όταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ.Αντώνης Χωριανόπουλος (Νταμπακαντώνης), καυχιόταν ένα πρωί μπροστά στο καφενείο «Καπετάν Μιχάλης» ότι ήταν έτοιμη η μελέτη για το λιμάνι και πως έχει εγκριθεί και από το Ναυτικό, κρατώντας μάλιστα στα χέρια του την τεχνική περιγραφή (Εικόνες 6 και 7) που θα δείτε παρακάτω. Μερικοί λοιπόν από τους τυχαία παρευρισκόμενους εκεί, βλέποντας την προχειρότητα της τεχνικής περιγραφής που κρατούσε ο κ.Αντώνης Χωριανόπουλος, και έχοντας θορυβηθεί και από τις εξελίξεις με το «βιολογικό», τον παράνομο – αυθαίρετο δρόμο και το μελλοντικό παράνομο parking Δραστηριοποιήθηκαν:

Καταρχάς έψαξαν και βρήκαν τα σχετικά δημόσια έγγραφα της δήθεν μελέτης. Τότε διαπιστώσανε τα παραπάνω που προανέφερα για αυτή τη λειψή – δήθεν μελέτη και ότι το Ναυτικό ουσιαστικά δεν είχε δώσει έγκριση για τίποτα! Στη συνέχεια μη μπορώντας να οργανωθούν και έχοντας ακόμα καλή πίστη στο σύλλογο ο οποίος δεν τους διευκόλυνε καθόλου στις παραπάνω δραστηριότητές τους, αποφασίστηκε από ορισμένους να συντάξουν ένα κείμενο που να επισημαίνει όλα τα παραπάνω προβλήματα – κινδύνους που οδηγούσαν – κατά τη γνώμη τους – το χωριό στην καταστροφή.

Το κείμενο συντάχθηκε το Νοέμβριο του 1999, με τίτλο «Απόλλωνας Νάξου – SOS» και παρά τη μεγάλη προσπάθεια και τις έντονες πιέσεις από τους συντάκτες του, ο «πρόεδρος» του Συλλόγου ΔΕ δέχτηκε να αναγνωστεί και να συζητηθεί στη γενική συνέλευση του Συλλόγου Απολλωνιατών, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν γνώση για αυτά τα καίρια θέματα που μέχρι τότε ήταν για όλους τους πολίτες άγνωστα.

Δυστυχώς επίσης ο ίδιος ο «πρόεδρος» φρόντισε κατά τη συνέλευση να μη διαβαστούν τα επίσημα έγγραφα του Πολεμικού Ναυτικού, δημιουργώντας εσκεμμένα μια αναστάτωση εντός της αίθουσας. Ρωτήστε όσους ήταν εκεί…Δεν επεκτείνομαι.

Το μοναδικό θετικό αποτέλεσμα τέλος πάντων αυτού του κακού χαμού που έγινε στη συνέλευση και που ελάχιστοι κατάλαβαν τι πραγματικά παιζότανε, ήταν ότι πείστηκε ο «πρόεδρος», να δημοσιεύσει ΜΟΝΟ έστω το ΚΕΙΜΕΝΟ (όχι τα έγγραφα του Π.Ν.) στην εφημερίδα του «Τα Νεα του Απόλλωνα» Φύλλο 35 – Νοέμβριος – Δεκέμβριος 1999 – Ιανουάριος 2000. Έτσι για πρώτη φορά παίρνει έκταση το θέμα του λιμανιού…Οι υπογράφοντες το κείμενο ήταν:

Νικόλαος Αντ. Λεβογιάννης
Μπέττυ Λιαγούρη – Λεβογιάννη
Μαριάννα Αντ. Πρωτονοταρίου
Στέλλα Αντ. Πρωτονοταρίου
Ιωάννης Μιχ. Πρεβενιός και ο
Δημήτριος Εμμ. Φιλιππουπολίτης

Μόλις λοιπόν κυκλοφόρησε η εν λόγω εφημερίδα («φυλλάδα» για μερικούς), έφτασε στα χέρια και δημοσιογράφου του ραδιοφωνικού σταθμού της Νάξου «Μεσόγειος» (κα. Δανάη Μαύρου), η οποία το δημοσιοποίησε σαν θέμα. Ασφαλώς και έσπευσαν όλοι οι τοπικοί άρχοντες να δώσουν εξηγήσεις και να καθησυχάσουν. Μετά όμως από έντονη διαφωνία και επειδή το θέμα είχε πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις, οι αρχές κινδύνευαν από τον ίδιο τον εισαγγελέα…αφού πράγματι δεν είχαν καμία έγκριση για κανένα έργο ("μεγάλος Μόλος", Βιολογικός, Δρόμος Καυκάρας, Λιμάνι '99).

Έτσι από το Φεβρουάριο/Μάρτιο του 2000 και μέχρι το καλοκαίρι του 2006 η μελέτη αυτή εξαφανίστηκε και φυσικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ…κάτω από τον κίνδυνο ΔΙΩΞΗΣ των υπευθύνων. Όμως οι τοπικοί άρχοντες είχαν υποσχεθεί στους ψηφοφόρους τους και έπρεπε πλέον να δείξουν έργο….

Δυστυχώς από ότι φαίνεται, οι τοπικοί άρχοντες επειδή έχασαν «πολύτιμο χρόνο» και μαζί και το επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο, αντί να ξεκινήσουν από την αρχή τις ενέργειες για μια σωστή, ΝΕΑ μελέτη, αξιοποιώντας την εμπειρία από τα λάθη του παρελθόντος, χρησιμοποίησαν ως βάση αυτή τη «δήθεν» μελέτη του ‘99, και από το Μάρτιο του 2000 μέχρι και σήμερα ουσιαστικά προσπαθούν να την «μπαλώσουν» με εκ των υστέρων εγκρίσεις / αναθέσεις και πλασματικές ακτομηχανικές και περιβαλλοντικές μελέτες. Με απλά λόγια μέχρι και σήμερα προσπαθούν να κολλήσουν με σελοτέιπ τα κομμάτια του διαλυμένου αμαξιού που λέγεται λιμάνι…

Το χειρότερο όμως ήταν ότι από τα λάθη τους, αντί να καταλάβουν ότι πρέπει να τα κάνουν σωστά, οι τοπικοί άρχοντες αποφάσισαν ότι πρέπει να τα κάνουν ΚΡΥΦΑ…. Κρυφά όπως έγινε ο Βιολογικός, όπως έγινε και ο δρόμος της Καυκάρας… «Κρυφά και θα το δουν μπροστά τους»… Δυστυχώς τόσο μυαλό έχουν… Έτσι ξεκίνησαν μυστικές, παράτυπες και παράνομες διαδικασίες από μέρους της τοπικής εξουσίας με σκοπό τη σύνταξη μιας 2ης μελέτης υποτίθεται σωστότερης, που όταν θα μαθευόταν, όσοι δε συμφωνούσαν με αυτή, ή δε θα προλάβαιναν να την "προσβάλουν" στο ΣτΕ ή δε θα τολμούσαν....!!!!!

Στα έγγραφα, λοιπόν, που ακολουθούν πέρα από την επιβεβαίωση - τεκμηρίωση των παραπάνω, θα δείτε:

  1. Το σχέδιο της 2ης μελέτης του λιμανιού αυτή τη φορά με τίτλο «Αλιευτικό Καταφύγιο» (Ο όρος λιμάνι εντέχνως αποφεύγεται) στο οποίο σαν βάση χρησιμοποιήθηκε και πάλι η λανθασμένη αυθαίρετη διεύθυνση του «μεγάλου μόλου». Το περίεργο είναι ότι ενώ οι δύο μελέτες έγιναν από διαφορετικούς μηχανικούς η καθεμιά, ως δια μαγείας τα μόνα στοιχεία που άλλαξαν στον κύριο μόλο μευαξύ της 1ης και της 2ης μελέτης, είναι το ύψος, το πλάτος και τα υλικά του. Και στις δύο περιπτώσεις ο κύριος μόλος έχει πέρα από ίδια διεύθυνση ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΗΚΟΣ !!!! Θυμάστε ;;; Στην 1η μελέτη ο «νέος μόλος» είχε μήκος 140μ. Ε, 140μ. έχει και στη 2η μελέτη !!!???!!! Ούτε εκατοστό παραπάνω. Πιστεύετε ότι είναι τυχαίο;;

  1. Η πιθανότερη εξήγηση, λοιπόν, για την παραπάνω… «σύμπτωση», δίνεται από την περιβαλλοντική μελέτη ή ακριβέστερα τη «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» (εφ’ εξής Μ.Π.Ε.). Θα δείτε με τα ίδια σας τα μάτια το ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ:

Η Μ.Π.Ε. (με ημερομηνία του 2003) έγινε βασιζόμενη στα σχέδια της 1ης «δήθεν» μελέτης (1998-99)!! Απόδειξη για αυτό είναι ότι ενώ ο προϋπολογισμός του νέου έργου της 2ης μελέτης, είναι 1.200.000.000 δραχμές (3.500.000 ΕΥΡΩ), η Μ.Π.Ε. αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός του έργου είναι 406.800.000 δρχ., δηλαδή ακριβώς το ίδιο ποσό με αυτό της προηγούμενης δήθεν μελέτης!!!! Προσέξατε τη διαφορά προϋπολογισμού;;; Μιλαμε για σχεδόν τριπλάσιο προϋπολογισμο έργου (1,2δις) σε σχέση με την 1η "δήθεν" μελέτη.

  1. Αυτός είναι πιθανότατα και ο λόγος που στην ακτομηχανική μελέτη, δεν περιέχεται ΚΑΜΙΑ εναλλακτική πρόταση σχετικά με τη διεύθυνση, τα μήκη και τη θέση του μόλου. Κανονικά δηλαδή, πρώτα γίνεται η ακτομηχανική μελέτη η οποία αποδεικνύει ότι τα αποτελέσματά της σε σχέση με τις διαστάσεις και τη διεύθυνση του έργου είναι τα βέλτιστα και στη συνέχεια συντάσσεται η Μ.Π.Ε., προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν περαιτέρω περιβαλλοντικά προβλήματα…Αυτό είναι υποχρεωτικό από το Νόμο, το Σύνταγμα και τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Συνθήκες.

Στην περίπτωσή μας όμως, φαίνεται πως βιάζονταν οι τοπικές αρχές να προχωρήσουν το έργο για να προλάβουν το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο και είχαν πιο εύκαιρο τον μηχανικό της Μ.Π.Ε.. Έτσι φαίνεται να του είπαν: «Ξεκίνα εσύ με αυτά τα σχέδια (της 1ης μελέτης του '99) και εμείς θα πούμε στους άλλους όταν τους βρούμε να μην αλλάξουν τίποτα…»

Αν η ακτομηχανική μελέτη κατέληγε στο ότι ο μόλος έπρεπε να αλλάξει μορφή ή διαστάσεις που φαινόντουσαν στην Μ.Π.Ε., τότε θα έπρεπε η τελευταία να ξαναγίνει!!!! Και μιλάμε και για 400 σελίδες μελέτη….


  1. Θα δείτε παραλήψεις στην ακτομηχανική και τη Μ.Π.Ε. που αποδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία έγινε και η 2η μελέτη. Συγκεκριμένα θα δείτε και μία από τις σημαντικότερες παραλείψεις της ακτομηχανικής μελέτης: Την παροχή του ποταμού. Ακόμα και με βάση τα έγγραφα του Π.Ν. το 1999 ο κυριότερος λόγος για να γίνει η ακτομηχανική μελέτη ήταν η πρόβλεψη του μπαζώματος λόγω του ποταμού. Και όμως οι μελετητές της ακτομηχανικής, δήλώνουν ευθαρσώς μέσα στη μελέτη τους πως δεν είχαν στοιχεία και συνέχισαν ακάθεκτοι…ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ.
  1. Θα δείτε ύποπτες εγκρίσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας και ό,τι σχετίζεται με την καταστροφή του αρχαίου μόλου.

Φυσικά υπάρχουν και άλλες πολλές λεπτομέρειες τις οποίες θα τις δείτε στην πορεία. Υπομονή. Για αυτή τη μελέτη οι 86 προσέφυγαν στο ΣτΕ. Γιατί σε μεγάλο βαθμό ενημερώθηκαν και συνειδητοποίησαν ότι τίποτα καλό δεν πρόκειται να προσφέρει ένα τέτοιο λιμάνι, ενώ σίγουρα θα καταστρέψει τον όρμο του Απόλλωνα για παραθερισμό.

Φαντάζομαι πως ήδη όλα τα παραπάνω σας φαίνονται σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή "στημένης" εκπομπής ενός......Τριανταφυλλόπουλου. Μερικές φορές η προχειρότητα και οι επιπολαιότητες της εξουσίας δε χωράνε ούτε στο δικό μου το κεφάλι. Δυστυχώς όμως είναι αλήθεια. Ο Απόλλωνας και η Χώρα δεν είναι οι μοναδικές περίπτωσεις. Στο κάτω μέρος του blog έχουν αναρτηθεί ορισμένα links. Ένα από αυτά σας παραπέμπει σε δεκάδες παρόμοιες τέτοιες ιστορίες της Ελλάδας και της Κύπρου. Ελπίζω πως τα έγγραφα που θα δείτε θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε ότι:

Δυστυχώς για ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ (86 και μη), αυτά που σας αφηγήθηκα παραπάνω είναι η αλήθεια και πως το έργο πέρα από την καταστροφή που θα δημιουργούσε για τους παραθεριστές και τους ντόπιους που ζούν από τον Τουρισμό, σίγουρα δε θα μπορούσε να λειτουργήσει ΠΟΤΕ, αφού στην ουσία δε διαφέρει από τον υφιστάμενο μόλο λανθασμένης διεύθυνσης, μεγαλώνοντας και άλλο όσα προβλήματα έχει σήμερα ο Απόλλωνας από τα πρόχειρα έργα....


Καλή Ανάγνωση.

ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΣΑΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΓΕΝΘΥΣΗ. Κάνοντας μάλιστα δεξί κλικ "Αποθήκευση εικόνας ώς..." ("Save Picture as...") μπορείτε να αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας όλα τα έγγραφα/φωτογραφίες που εμφανίζονται εδώ.