Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Εισαγωγή...

Σε αυτή την ενότητα θα γίνει (κατά το δυνατόν) μία συνοπτική παρουσίαση δημοσίων εγγράφων καθώς και αποσπασμάτων μελετών που αφορούν:

  • 1. Την αρχική, λανθασμένη κατασκευή του "μεγάλου μόλου" του Απόλλωνα (αυτός που υπάρχει από το 1970 μέχρι και σήμερα - 2009)
  • 2. Την υποτιθέμενη "μελέτη" του 1999 (μόλις 3 σελίδες!!!)
  • 3. Τη μελέτη-φιάσκο (2000 - 2006) κατά της οποίας προσέφυγαν στο Σ.τ.Ε. 86 πολίτες.

Φυσικά το ζήτημα της "παρουσίασης" αυτής προέκυψε από τη στιγμή που οι 86 προσέφυγαν στο ΣτΕ για να σταματήσουν μια μελέτη (2000 - 2006) τόσο πρόχειρη, που αν υλοποιούταν, θα κατέστρεφε και φυσικά και οικονομικά τον Απόλλωνα. Δυστυχώς οι ιθύνοντες όχι μόνο δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε η συγκεκριμένη μελέτη για το χωριό, αλλά φρόντισαν και καλλιέργησαν στην τοπική κοινωνία την λανθασμένη πεποίθηση, ότι το συγκεκριμένο έργο θα έδινε...πνοή στον τόπο (και ψήφους στους ίδιους). Αυτό οδήγησε σε σύγχυση την ευρύτερη κοινωνία του Απόλλωνα (αθηναίους και ντόπιους ναξιώτες), η οποία μοιράστηκε σε "υπερ" και "κατά", σε "επιτήδειους ουδέτερους", σε "αδιάφορους" και σε "ψευτο-οικολόγους", σε "οπισθοδρομικούς" και "αναπτυξιομανείς" κ. λπ. Πιστεύουμε ακόμα και σήμερα πως κύρια αιτία αυτής της κοινωνικής σύγχυσης και διάσπασης ήταν και παραμένει η έλλειψη αξιόπιστης και πλήρους ενημέρωσης ακόμα και για τα τεχνικά στοιχεία του έργου! Με αυτή, λοιπόν, την παρουσίαση και μέσα από το blog μας προσπαθούμε να αμβλύνουμε και να εξαλείψουμε αυτή την κατάσταση στην οποία έφθασε η κοινωνία της Κωμιακής & του Απόλλωνα, ώστε να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη μιας και λιμενικό έργο στον Απόλλωνα είναι πράγματι απαραίτητο (Όχι όμως Αλιευτικό Καταφύγιο...).

Αν και η άποψή μου για τις συγκεκριμένες μελέτες του έργου (1999 - 2006) είναι γνωστή (ήμουν και ο ίδιος προσφεύγων), θα προσπαθήσω να διαχωρίζω όσο γίνεται περισσότερο την προσωπική μου άποψη από τα αντικειμενικά γεγονότα. Τα σχόλια που θα γίνονται, σκοπό έχουν την καλύτερη κατανόηση ορισμένων έγγραφων, σχεδίων αλλά και διαδικασιών του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος όπως θα δείτε παρακάτω λειτουργεί πολύ συχνά, αυθαίρετα, παράνομα και κυρίως παράλογα και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος !

Οι αιτίες για όλα αυτά είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα συζήτησης. Κατά τη γνώμη μας ξεκινά από την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα, τον ωχαδερφισμό, την αδιαφορία ή ακόμα και την άγνοια του Έλληνα πολίτη (για τα δικαιώματά του και τις υποχρεώσεις του) και καταλήγει στην έλλειψη παιδείας, ηθικών αξιών αλλά και μόρφωσης, ανθρώπων που κατέχουν θέσεις κλειδιά δυστυχώς όχι μόνο στο πολιτικό σκηνικό αλλά και σε νευραλγικές θέσεις της Δημόσιας Διοίκησης.

Τώρα αν κάποιος πιστεύει ότι τα σχόλια θα είναι "καθοδηγητικά", "προπαγανδιστικά", "παραπλανητικά" ή ό,τι άλλο, ευχαρίστως να μοιραστεί μαζί μας (Πατώντας ΕΔΩ) τις όποιες διαφωνίες - αντιρρήσεις - απόψεις του, σε σχέση με τις ερμηνείες που θα δίνω εγώ στα διάφορα έγγραφα (διαβάζοντάς τα στην ουσία πίσω από τις γραμμές), προκειμένου να γίνει αντιληπτή η σημασία αυτών και από τον πλέον αδαή αναγνώστη.

Παρακαλώ λοιπόν τους "αντιλογίες" (άλλωστε για αυτούς τα ανεβάζουμε) να μην είναι εξ αρχής αρνητικοί απέναντι στα γραφόμενα....Αφού όμως διαβάσουν προσεκτικά όλο το κείμενο και εξακολουθούν να διαφωνούν σε κάτι τους παρακαλώ θερμά να μη διστάσουν να καταθέσουν (ΕΔΩ) τη διαφωνία τους, προκειμένου να συζητηθεί και να ακουστούν όλες οι απόψεις.

Επίσης αν υπάρχουν οποιεσδήποτε απορίες μη διστάζετε να τις εκφράζετε... Δεν τα γνωρίζουμε όλα, όμως σίγουρα κάποιος θα βρεθεί να σας απαντήσει.

Καλή Ανάγνωση...

Στη φωτογραφία αποτυπώνεται προσομοίωση του Αλιευτικού Καταφυγίου του Απόλλωνα με βάση τα σχέδια της μελέτης 2000 - 2006. Η προσομοίωση έγινε από ομάδα φοιτητών του Ε.Μ.Πολυτεχνείου σε συνεργασία με τεχνικό γραφείο.

Υ.Γ. Πατώντας το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σας επάνω σε οποιαδήποτε φωτογραφία αυτή μεγεθύνεται για να μπορεί να αναγνωσθεί.

Επιπλέον πατώντας το δεξί πλήκτρο του ποντικιού (αφού έχει μεγεθυνθεί η φωτογραφία) και επιλέγοντας στη συνέχεια το "Αποθήκευση εικόνας ως...", μπορείτε να αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας, οποιοδήποτε έγγραφο ή φωτοτυπία σας ενδιαφέρει.