Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Η πρώτη συντονισμένη αντίδραση πολιτών κατά του παραλογισμού...

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε - σε ένα βαθμό - η μελέτη (απλώς σαν είδηση και από στόμα σε στόμα - όχι αναλυτικά...) το καλοκαίρι του 1999, πολύς κόσμος δεν το γνώριζε!!! Βλέπετε ελάχιστοι ήταν αυτοί που καταμεσής του Αυγούστου θα άφηναν την ηρεμία των διακοπών τους, προκειμένου να μάθουν λεπτομέρειες για ένα λιμάνι το οποίο......."θα" γίνει. Εξάλλου σε αυτή τη Χώρα έχουμε χορτάσει από "θα"....και δεν τα πολυπιστεύουμε.

Κάποιοι όμως ευαισθητοποιημένοι πολίτες που - από ό,τι φαίνεται - ενδιαφέρονταν πραγματικά τουλάχιστον να μάθουν για το μέλλον του Απόλλωνα, είχαν ήδη παρατηρήσει ότι το χωριό άλλαζε προς το χειρότερο με ύποπτο και επιβλαβή τρόπο.
Συγκεκριμένα το 1999 ήταν το πρώτο καλοκαίρι όπου:

  • Είχε γίνει μέσα σε ένα χειμώνα ο παράνομος (χωμάτινος τότε) δρόμος της Καυκάρας:
Μέσα δηλαδή σε ένα χειμώνα είχαν έρθει παρανόμως συνεργεία και είχαν χτίσει πεζούλια μέσα στη θάλασσα, μπαζώνοντάς την, προκειμένου να κατασκευαστεί από πάνω ο δρόμος !!! Φυσικά ούτε άδεια υπήρξε για αυτά, ούτε μελέτη και φυσικά έγινε με λεφτά του Δημοσίου - παράνομα. Το χειρότερο όμως ήταν ότι κατέστρεψε ένα από τα γραφικότερα μέρη του χωριού, την Καυκάρα. Πέρα όμως από όμορφο και γραφικό μέρος, η Καυκάρα όταν η θαλασσα ήταν ήρεμη μετατρεπόταν σε μία εκπληκτική βραχώδη παραλία !!!

  • Παρ' ότι είχαν περάσει μόλις 6 χρόνια από τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, ο Βιο-Βόθρος (όπως μάθαμε ότι ήταν αργότερα) είχε καταστραφεί:
Συνέπεια αυτής της καταστροφής ήταν πως οι σωλήνες του αποχετευτικού είχαν γεμίσει με λύματα και έτσι αυτά διέρρεαν από τις "ενώσεις" μπροστά από τα καταστήματα, μέσα στην περιοχή των λουόμενων !!!!

Δείτε και τα δύο παραπάνω έργα, με κόκκινο χρώμα ΕΔΩ.

Με τις δύο παραπάνω καταστροφές να υφίστανται, μερικοί κάτοικοι, στο άκουσμα και μόνο ότι "οι τότε" ντόπιοι "τοποτηρητές" (μαγαζάτορες) θέλουν τον ερχόμενο χειμώνα να μπετοστρώσουν όλο το βράχο της Καυκάρας (παράνομα και πάλι) για να τον κάνουν parking, σε συνέχεια του "επιτυχημένου" τους δρόμου, θορυβήθηκαν!!!

Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, όταν άκουσαν για μελέτη λιμανιού....μπήκε για αυτούς το κερασάκι στην τούρτα της άναρχης δόμησης που βρισκόταν εν εξελίξει...

Έτσι μετά τις διακοπές, δεν επαναπαύτηκαν. Συγκέντρωσαν όλα τα παραπάνω έγγραφα και σχέδια που έχουμε εμείς σήμερα και που είδατε εσείς παραπάνω. Διαβάζοντάς τα αντιλήφθηκαν τη σοβαρότητα του ζητήματος και έτσι αποφάσισαν να κάνουν ευρέως γνωστό το θέμα του λιμανιού, του βιολογικού κ.α., προκειμένου να συζητηθούν και να δοθούν σωστές λύσεις. Ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισαν αρχικά να γνωστοποιήσουν όλα τα παραπάνω ήταν με το κείμενο που φαίνεται αριστερά, με τίτλο "Απόλλωνας Νάξου - SOS". Αυτό το κείμενο, σύμφωνα με μαρτυρίες έγινε προσπάθεια να μοιραστεί στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Απολλωνιατών σε συνδιασμό με μία μικρή παρουσίαση ορισμένων από τα παραπάνω σχέδια και εγγραφα του λιμανιού.
Δυστυχώς η αντίδραση σε αυτή την απλή ενημέρωση ήταν έντονη και μάλιστα πρωτεργάτης αυτής της αντίδρασης ήταν ο τότε Πρόεδρος του Συλλόγου Απολλωνιατών, κ. Αντ. Χωριανόπουλος και εκδότης της Εφημερίδας "Τα Νέα του Απόλλωνα". Και όταν λέμε "έντονη" εννοούμε πως μόνο που ξύλο δεν έπεσε. Αυτή ήταν και δυστυχώς είναι η δημοκρατία του Συλλόγου Απολλωνιατών. Επειδή όμως τέτοιες φασιστικές αντιλήψεις κρύβονται πάντα πίσω από "δημοκρατικά προσωπεία", προκειμένου να μη μείνει "ρετσινιά" στον Σύλλογο για αυτή την κατάσταση, ο εξαιρετικά έξυπνος και διπλωματικός κ. Αντώνης Χωριανόπουλος δέχτηκε -μετά από πιέσεις- να δημοσιευτεί στην εφημερίδα του ΜΟΝΟ το άρθρο "Απόλλωνας Νάξου - SOS" (και όχι τα έγγραφα του ΓΕΝ για παράδειγμα). Το αναρτούμε λοιπόν ΕΔΩ γιατί:



  • Είναι μία πρώτη συντονισμένη, επίσιμη και με επιχειρήματα αντίδραση. Μέχρι τότε όλοι πήγαιναν στους Συλλόγους και χειροκροτιόντουσαν μεταξύ τους.
  • Είναι μία απάντηση σε πολλούς που κατηγορούν από το 2006 τους 86 που προσέφυγαν στο ΣτΕ για την επόμενη μελέτη-φιάσκο που θα δούμε, ότι "τόσα χρόνια δεν αντιδρούσαμε και δεν λέγαμε τι προτείνουμε και πού διαφωνούμε και όλα τα θυμηθήηκαμε το 2006"
  • Πάνω από όλα όμως είναι ένα διαχρονικό κείμενο για τον Απόλλωνα που αν μη τι άλλο δείχνει ενδιαφέρον και αγάπη για το χωριό και το μέλλον των κατοίκων του.
Μετά λοιπόν τον Νοέμβρη, όπως ήταν φυσικό το θέμα πήρε διαστάσεις και το Φλεβάρη του 2000 πλέον βγήκε μέχρι και στα τοπικά ΜΜΕ. Επειδή, όπως καταλαβαίνετε το ζήτημα ήταν πολύ σοβαρό και νομικά, αφού με τέτοιες παραβάσεις και αμέλειες (έλλειψη ακτομηχανικής μελέτης, Τεχνική Έκθεση του ποδαριού κ.λπ.), πολλοί "αρμόδιοι" θα διώκονταν για σοβαρες παραβάσεις. Έτσι...η εξουσία δεν αποφάσισε απλώς να ρίξει τους τόνους..."Αποφάσισε να τους σβήσει τελείως".

Έτσι "χάθηκε" η ευκαιρία να χρηματοδοτηθεί αυτό το έργο από το 2ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης της Ευρώπης. Έτσι όλοι πίστεψαν ότι αυτή η λανθασμένη και επικίνδυνη για το μέλλον του Απόλλωνα προσπάθεια "επίλυσης" του προβληματικού μόλου..σταμάτησε το Φεβρουάριο του 2000.

Δυστυχώς όπως θα δείτε παρακάτω όμως δεν αρκεί απλώς να "πιστεύεις"...